Öğretmen ve öğrenci SBS'yi sevdi

Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) yerine getirilen Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi, öğretmen ve öğrencilerin beğenisini kazandı.
Aralık 2007'de yapılan Seviye Belirleme Sınavı'nın denemesine 50 bin öğrenci katıldı.

Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) yerine getirilen Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi, öğretmen ve öğrencilerin beğenisini kazandı.

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ilk kez uygulanacak SBS'lerle ilgili 44 bin öğrenci ile 3 bin öğretmen üzerinde bir anket düzenledi. Ankette SBS sistemine öğretmen ve öğrencilerin bakışı incelendi.

Değişik bölgelerdeki 12 ilde gerçekleştirilen anketin sonucuna göre, öğrenci ve öğretmenlerin yüzde 80'i SBS sistemini beğendi. Öğretmenlerin yüzde 88'i, öğrencilerin ise yüzde 83'ü OKS yerine SBS sistemini 'daha uygun' buldu. Öğretmenlerin yüzde 90'ı, öğrencilerin ise yüzde 75'i aralık ayında yapılan ve 50 bin öğrencinin katıldığı SBS denemesindeki soru içeriğinin derste işlenen konularla örtüştüğünü belirtti. Ankete katılan öğretmenler SBS'nin 'öğrencilerin seviyesine uygun' (yüzde 81) olduğunun altını çizerken, hem öğretmenler hem de öğrenciler SBS'yi 'okul dışında ek bir eğitim almadan yapılabilecek bir sınav' olarak (yüzde 65) değerlendirdi.

Öğretmenler SBS sisteminde sınıflara göre yapılan sınavların toplam puana etkisi, diploma notları ve davranış puanlarının yüzde oranlarını da 'uygun' (yüzde 60) buldu. Öğrencilerin önemli kısmı SBS'de başarılı olmak için okul derslerinin yeterli olacağında birleşirken, 6. sınıf öğrencilerinin yüzde 23'ü, 7. sınıfların ise yüzde 31'i SBS'ye hazırlanmak için dershaneye gittiğini kaydetti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni sistemi getirmeden önce de sivil toplum örgütleri, öğretmen, öğrenci ve idareciler ile tüm kamuoyunun görüşlerini aldıklarını hatırlattı. Bakan Çelik, yeni sınav sistemiyle 'sonucu değil süreci ölçeceklerini' vurguladı. Çelik, şunları söyledi:

"Yeni ortaöğretime geçiş sistemiyle amacımız sadece fen veya Anadolu liselerine öğrenci seçmek değil. Süreç odaklı olarak öğrencilerin, öğretmenlerin ve okulların performanslarını ölçeceğiz. Bu performanslara göre eksiklikleri tamamlayacağız. Öğretmenlerimizin de süreç içindeki katkılarını ve okullar arasındaki farklılıkları belirleyecek, bir bütünlük içinde eğitim öğretimdeki eksiklikleri gidereceğiz."

Tek sınav stresine son

Ortaöğretim Kurumları Sistemi'nde (OKS), ilköğretimin son sınıfında yapılan tek sınavla liselere giriş yapılırken, SBS sisteminde sınavlar ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflara yayılıyor. Öğrencinin toplam puanı hesaplanırken 6. sınıftaki sınavın yüzde 25'i, 7. sınıftaki sınavın yüzde 35'i, 8. sınıftaki sınavın ise yüzde 40'ı esas alınıyor. Diploma notları yüzde 25, davranış notu ise yüzde 5 oranında toplam puanı etkiliyor.

Hiç yorum yok:

Seviye Belirleme Sınavı

Seviye Belirleme Sınavında öğrencilerimize şimdiden başarılar dileriz.