OKS sistemi değişti. OKS'nin yerine gelen yeni sistem, öğrenci velisine yaramadı...
OKS’nin yerine getirilen Seviye Belirleme Sınavı eğitim sisteminde yeni bir tartışma başlattı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Amacımız öğrencinin dershaneye gitmesi değil, okula bağlanmasıdır. Sistemde yüzde 25 oranında ilköğretim başarı notu, yüzde 5 oranında ise davranış notu etkili olacak” dedi ama pratikte yaşananlar tam aksini işaret ediyor. Eğitimciler yeni sistemin dershanelerin işine yaradığını söylüyor.
DERSHANELER SONUÇTAN MEMNUN
Okullardan açılmadan önce öğrencileri tek tek telefonla arayarak dershanelerine kayıt yaptırmaları için ikna etmeye çalışan dershaneler sonuçtan memnun. Çünkü önceki yıllarda OKS’yi kazanabilmek için sadece 8’inci sınıflar dershaneye giderken bu yıl 6’ncı ve 7’nci sınıflar da dershanenin yolunu tuttu.
ÜCRETLER EL YAKIYOR
Dershanelerin ücreti el yakıyor. Çocuğunu bir eğitim yılı dershaneye gönderen bir velinin en az 1500 YTL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Fiyatlar 1500-3000 YTL arasında değişirken, dershaneler kredi kartıyla taksit imkanı sunuyor.
4 MİLYONUN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ
İlköğretimin son üç yılında 4 milyon aşkın öğrenci var. Öğrencilerin eğitim seviyelerini belirlemek için yapılacak sınavlara giriş de paralı. Her çocuk 10 YTL sınav ücreti ödeyecek. Bakanlığın kayıtlarına göre 1 milyon 448 bin 8’inci sınıf öğrencisi var. 7’nci sınıf öğrencilerinin sayısı ise 1 milyon 300 bin düzeyinde. Bir o kadar da 6’ncı sınıf öğrencisi bulunuyor. Dershane sahiplerinin tahminine göre, 4 milyonun üzerinde öğrenci SBS nedeniyle dershanelerin yolunu tutmuş.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder