ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, Milli Eğitim Bakanlığı'nca liselere giriş sisteminde test usulü Seviye Belirleme Sınavları'nın getirilmesini eleştirdi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 6-7 ve 8'inci sınıflarda test usulü Seviye Belirleme Sınavları'nın yapılacak olmasına tepki göstererek, "Bugüne kadar çoktan seçmeli test usulü tek bir sınav yapılıyordu. Şimdi bu sınav sayısı 3 oldu. O zaman OKS kalkmadı" dedi.
Yarımağan, yeni sistemin öğrencileri eskiden daha fazla dershanelere yönelteceği ve ilköğretim başarı puanı hesaplanmasında suiistimal uyarısında bulundu.
Yarımağan, Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) yerine liselere giriş için hazırlanan yeni sistemle ilgili şunları söyledi:
* FARK SÜRECEK: İlköğretim sonunda yapılan sınav lise türleri arasındaki farklılıktan kaynaklanıyor. Yeni sistemde sınavların devam etmesi lise türleri arasındaki farkı sürdürecek.
* OKS KALKMIYOR: Sınavların eskiden olduğu gibi test usulü olması doğru değil. Çoktan seçmeli 3 sınav geliyorsa OKS kalkmıyor demektir. OKS 1-2 ve 3 gibi üç sınav geliyor.
* TEST MODELİ YANLIŞ: OKS'ye eskiden bütün öğrenciler girmiyordu, şimdi hepsi girecek. Bir kere sayıyı artırıyoruz. İkincisi üç kez sınav yapacağız. Üçüncüsü sadece Türkiye'de uygulaması süren, dünyanın terk ettiği test sistemine devam edeceğiz. Biz ÖSS'de bu sistemi değiştirmek için uğraşıyoruz.
NOTLARLA OYNANIR
* SUİİSTİMAL EDİLİR: İlköğretim başarı puanı ÖSS'deki gibi yaklaşık yüzde 25 oranında etkili olacak. Okul puanı suiistimale çok açık. Bu oranın nasıl hesaplanacağı çok önemli. Sadece kişisel başarı alınamaz.
Seviye Belirleme Sınavı ile okul başarısı arasında uçurum varsa okulların uyarılacağı genelgesi çok anlamlı değil. Uçurumun sınırı ne olacak. Bunun matematiksel tanımı yapılmalı.
Yoksa bizim gibi sorunlar yaşarlar. Üç okuldan diploma notu 70 olarak gelen çocuk bizim açımızdan aynı değildir. O notu aldığı okulda herkes 90 alırken mi 70 almış yoksa herkes 50 alırken mi bu 70 almış?
* DERSHANELERE YÖNELTİR: Öğrenciler daha fazla dershanelere yönelir. Çoktan seçmeli test yaptığınız sürece bu böyle olur. Öğrenci puan yükseltmek için özel ders alır, dershaneye gider.
* ÖĞRENCİ PSİKOLOJİSİ: Öğrencinin sınav sterisini üç yıl yaşaması sistemin olumsuz yanı iken, bir sınavda yaşanacak başarısızlığın iki sınavda giderilme olanağı ise bir şans.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder