Seviye Belirleme Sınavları'nda sorular OKS'den kolay olacak

İlköğretimde yapılan merkezî sınavlarda bu yıl ilk kez yabancı dil sorusu sorulacak. Puan katsayısı ise 1 olacak.
Liselere giriş için yapılan Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) kaldırılmasının ardından yerine konulacak Seviye Belirleme Sınavları'nın (SBS) nasıl ve ne zaman yapılacağına dair esaslar belirlendi.
İlköğretimin ikinci kademesindeki 4 milyona yakın öğrenci ile dershanelerin merakla beklediği esaslara göre, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri için yapılacak SBS, her yıl haziran ayında okulların tatil olmasından sonra gerçekleştirilecek. SBS'de OKS'ye göre daha kolay sorular sorulacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni liselere giriş sistemi konusunda yönetmeliklerde gerekli değişiklikleri yaparken, sınavın nasıl yapılacağını düzenleyen yönerge, genelge ve kılavuz hazırlıklarını da tamamladı. Buna göre Anadolu ve fen lisesi gibi sınavlı liselere geçiş, tek bir sınav (OKS) yerine 3 sınava yayılacak. Öğrenciler artık 6, 7 ve 8. sınıflarda yapılan merkezi sınavlar (SBS) ile diploma ve davranış notlarından oluşan toplam puana göre liselere yerleştirilecek. Toplam puan hesaplanırken SBS puanlarının yüzde 70'i dikkate alınacak, diploma notları yüzde 25, öğrencilerin 'davranış puanları' ise yüzde 5 etkili olacak. Bu oranlara göre öğrencilerin her yıl bir 'sınıf puanı' belirlenecek. Öğrencilerin toplam yerleştirme puanı hesaplanırken bu 'sınıf puanları'nın etkisi ise yıllara göre farklılık gösterecek. Buna göre 'ortaöğretime yerleştirme puanı' hesaplanırken, 6. 'sınıf puanı'nın yüzde 25'i dikkate alınacak; 7. sınıfta elde edilen puanın yüzde 35'i, 8. sınıfın puanının ise yüzde 40'ı kullanılacak. Son sınıflarda yapılan SBS ile öğrenci başarısının liselere girişteki etkisi daha fazla olacak.
Ayrıca bu yıl 7. sınıfta olan öğrenciler, 6. sınıfta SBS'ye girmedikleri için üç yerine iki yılda elde ettikleri SBS, diploma ve davranış puanına göre okullara yerleştirilecek. Bu öğrenciler liselere yerleştirilirken 7. sınıfta elde ettikleri 'sınıf puanı'nın yüzde 40'ı ile 8. 'sınıf puanı'nın yüzde 60'ı dikkate alınacak. Seviye Belirleme Sınavları'nda OKS'ye göre daha kolay sorular sorulacak. Sorular okuldaki derslerde işlenen konulardan ve tamamen müfredattan çıkacak. Böylece okulda verilen dersler ile öğretmenlerin etkinliği artırılacak. SBS'ler bir 'sıralama sınavı' olmayacak ve öğrencilerin derslerdeki başarısını ölçecek. SBS'lerde 5 test uygulanacak. Bunlar Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler ile yabancı dil testleri olacak. Her testin puan katsayısı farklı olacak. En fazla puan getirecek test Türkçe ve matematik testleri olacak. Türkçe ve matematikten yapılacak her net öğrencilere 4 kat puan getirecek.
Sınıfa göre soru sayısı
SBS'lerdeki soru sayısı da sınıflara göre değişecek. 6. sınıfların sınavında toplam 80 soru, 7. sınıfların sınavında da 90 soru sorulacak. İlköğretim son sınıf öğrencilerinin sınavında ise OKS'de olduğu gibi 100 soru sorulacak. Öğrencilerin SBS'ye katılma zorunluluğu olmayacak; ancak öğrenciler sınava girmeleri konusunda teşvik edilecek. Herhangi bir sebeple bir SBS'yi kaçıran veya girmeyen öğrencilere o yılın en düşük SBS puanı verilecek. Sınavlar tüm iller ile ilçe merkezlerinde gerçekleştirilecek.

Hiç yorum yok:

Seviye Belirleme Sınavı

Seviye Belirleme Sınavında öğrencilerimize şimdiden başarılar dileriz.